Dünyada bir ilk: 3D doku yazıcısı


Dünyada bir ilk: 3D doku yazıcısı

Teknopark İstanbul firması Nanortopedi, dünyadaki tüm 3D biyoprinterların yani doku yazıcılarının en gelişmiş modeli üzerinde çalışıyor. Firmanın bir başka sürprizi ise biyomalzeme hidrojel ile birlikte bu jeli doku içine ameliyatsız enjekte etme imkanı sağlayan kıkırdak tabancası.

Teknopark İstanbul, Türkiye’de ve dünyada dahi ilk olacak projelere imza atan, üretimler gerçekleştiren firmalarla gelişen dev bir ekosistem. Genç girişimcilerin, bilim insanlarının kurduğu bu firmalar Türkiye’de olmaz denileni olduruyor, üretilmez denileni üretiyor. İstanbul Ticaret’in bu haftaki konuğu ise dünyada rakip tanımayacak eşsizlikte bir 3D doku yazıcısı (biyoprinter) geliştiren Nanortopedi A.Ş.

DOKU ÜRETEN 3D YAZICI

Teknopark İstanbul’a ‘Kıkırdak ve Kemik Dokularını Taklit Edebilen Doku İskeleti Üretebilen Bioprinter Üretimi’ projesi ile kabul edilen Nanortopedi A.Ş.’yi, ortopedist Prof. Dr. Mahir Mahiroğulları kurdu.

2017 Ocak ayında kurulan firma, Prof. Mahiroğulları ve üç Ar-Ge mühendisiyle dünya için ilk ve tek olacak üretimler üzerinde çalışıyor. Gıda mühendisi Sena Su, biyomühendis ve fizyoterapist Gaye Ugar, metalürji ve malzeme mühendisi Necdet Ergül’ün Ar-Ge çalışmalarıyla Türkiye 18 ay içinde eşsiz bir biyoprinter cihazını üretmiş olacak. İstanbul Ticaret’in sorularını mühendis Necdet Ergül cevapladı.

AORT DAMARI ÜRETTİ

Türkiye biyomalzeme ve doku üretiminde nerede?
Türkiye bu alanda çok ciddi çalışmalar yapıyor. Marmara Üniversitesi Nanoteknoloji ve Biyomalzemeler Uygulama Araştırma Merkezi’nde aort damarı üretildi. 100 nanometreden daha küçük bir yapı üretebilmek çok önemli. Ticarileşmesi konusunda ise çok yol almamamız gerekiyor.

İmplantların yerini 3D yazıcıda üretilen dokular mı alıyor?
Doku iskeletini bu yolla üretmek çok popüler hale geldi. Bilim dünyası implant yerine biyo uyumluluğu ve vücut içinde gerektiğinde bozunabilirliği yüksek dokuların peşinde.

 

Güncel

Comments are disabled.