3D biyo-yazıcı ile kök hücre üretimi

Harvard Üniversitesi’nde görevli Dr. Utkan Demirci, 3D (3 Boyutlu) biyo-yazıcı ile insan embriyonik kök hücrelerini içeren damlacıklı baskı yaptı.

Kullandıkları yöntemler baskı sırasında damlacık boyutu ve hücre sayısını kontrol edilebildiklerini belirten Doç. Dr. Demirci bu çalışma sayesinde kök hücre üretimi ile organ naklinde karşılaşılan sorunların tedavisinde çığır açacağını söyledi.

 

Türk bilim insanları dünya çapında başarılara imza atmaya devam ediyor. Yaptığı çalışmalarla adından sıkça söz ettiren Harvard Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri ve Teknolojisi bölümünden Doç. Dr. Utkan Demirci, yeni bir ilke daha imza atmaya hazırlanıyor. Kök hücrelerin tıp alanında kullanımının geliştirilmesi için birçok denemeler yapıldı. İnsan embriyonik kök hücrelerinin ilk defa 3D baskı işleminde kullanılmasıyla ilgili çalışmalarını sürdüren ve Med-Index’ten Esra Öz’e konuşan Demirci, çalışma hakkında şu bilgileri verdi:

“3D yazıcı ile hücreleri damlacık olarak basmak mümkün oluyor. Bu damlacıkları astığınızda buna sözde “asılı damla yöntemi” deniyor. Ardından hücreler birbiriyle birleşmeye ve bölünmeye başlıyor ve 3D (3 boyutlu) kümeyi oluşturuyorlar. 3D ismi de buradan geliyor. Daha önce biyobaskı alanında tanıttığımız bu gelişmiş teknikle biyonik kök hücreler yapmıştık. İnsan embriyonik kök hücrelerini içeren bu damlacıklı baskıda, damlacıkların boyutları ve bu damlacıklara gidecek olan hücrelerin sayıları kontrol edilebiliyor, yüzeye gerçekten iyi kontrol edilen hücreler basılıyor. Sizin hücrelerin sayılarını ve boyutlarını kontrol edebilmeniz, tekrar edilebilen embriyonik kök hücre birleşmesi yaratmanıza olanak sağlıyor. Bu otomatikleştirilmiş sistem sayesinde 3 boyutlu yapılar elde ediliyor ve bu görüntülerin üst üste aynı boyut ve hacimde tekrarı yapılabiliyor. Bu nokta önemli çünkü eğer bilimsel bir cevap arıyorsanız kontrollü olmak önemlidir, böylece deneylerimiz, boyut ya da insan faktörleri tarafından etkilenmeyecek.

Uncategorized

Comments are disabled.